Istennel randiztam

Istennel randiztam

Elég tanultnak tartod magad?

2015. április 28. - Ősz Csaba

 image_4.jpg

Gyerekkorom környezetében voltak olyan hívő szülők, akik megtíltották gyermekeiknek, hogy a Biblián és néhány vallásos könyven kívűl mást is olvassanak. Akkor érthetetlen bigottságnak tartottam, de ma már értem. Attól féltek, hogy az ismeret és a tájékozottság más irányba terelné a gyermekeiket. Nagy bölcsesség nem kellett ehhez, bár angol gyermekek köében viszgálódó szociológusok azt találták, hogy csak minden tizenkettedik gyermek képes elszakadni szülei vallásos hitétől. Szóval, pozitív korreláció áll fenn a vallásosság és a szülők vallásossága között. 

Azonban, a legfrissebb kutatások szerint a vallásosság negatív korrelációban áll az iskolázottsággal - vagyis a magasabban iskolázottak kisebb eséllyel vallásosak. 2002-ben végeztek egy Meta-elemzést, vagyis minden tanulmányt megvizsgáltak az IQ és a vallásoság összefüggőségeiben (Mensa Magazin). "1927 óta a vallásos hit és az egyéni intelligencia és iskolázottsági szint kérdésében elvégzett kutatásból négy kivételével mindegyik fordított összefüggést talált. Vagyis minél magasabb az intelligencia és iskolázottság szintje, annál kevésbé valószínű, hogy valaki vallásos vagy bármiféle hitet követ." (Paul Bell)

Akadémiai Társaságok körében a vallásosság akár Európában vagy Amerikában 7% körüli. Több száz Nobel-díjas közül összesen hat állítólagos Nóbel-díjas tudós keresztényt sikerült felfedezni az egyik weboldalon. Kiderült azonban, hogy a hat közül négy egyáltalán nem is Nobel-díjas, egy pedig nem hívő, csak merőben társadalmi megfontolásból templomba jár. (Dawkins) Benjamin Beit-Hallahmi aprólékosabb kutatásából az derült ki, hogy "a tudomány, akárcsak az irodalom Nobel-díjjal kitüntetett kiválóságai között a teljes populációkhoz viszonyítva jelentős mértékű vallástalanság mutatható ki."

Az ateistáknak ez a nyomasztó fölénye szöges ellentétben áll a teljes amerikai pupulációra érvényes megoszlással, ahol majdnem 90% hisz valamilyen természetfeletti lényben. A kevésbé kiváló, a National Academy tagjává nem választott tudósok kevésbé szélsőséges arányokat mutatnak. Itt a vallásosak 40%-ban szerepelnek. 

Ha elég tanult vagy, akkor nagy valószínűséggel nem vagy vallásos. Ha mégis, akkor biztosan rengeteg kérdésre keresed a választ. 

"A nyitott elme nem ahhoz kell, hogy elfogadj olyasmit, amire nincsen bizonyíték, hanem ahhoz, hogy amire nincs bizonyíték, azt meg tudd kérdőjelezi akkor is, ha hiszel benne."

A bejegyzés trackback címe:

https://istennelrandiztam.blog.hu/api/trackback/id/tr717398090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása