Istennel randiztam

Istennel randiztam

Válasz a kérdéses válaszra

2015. május 27. - Ősz Csaba

 image_8.jpg

Eltekintve attól a furcsa megnyilvánulástól, hogy a kérdéseim megválaszolására Kovács Biró János feltételrendszert szeretne szabni és egy kérdéssort kitűzni, - bár először a kérdéseket én tettem fel saját blogomon - örömmel álok a kihivás elé, megpróbálom betartani a kérését. Értékelem azt az őszinte próbálkozást, hogy kialakitsunk egy közös nyelvezetet a párbeszédre. Válaszolva a bevezetőjére, mondhatom, hogy őszinte és valós kérdéseim vannak, de nem vagyok csalódott kereső, hanem inkább a kereszténység megtévesztéseiből kiábrándult kutató. Irásaimmal másokat is szeretnék figyelmeztetni arra, hogy a vallásos ideológiák mennyire megtévesztőek lehetnek.

Előre bocsátom, hogy nem minden válaszommal vagyok teljesen megelégedve, hiszen korlátozott időt tudok erre a tevékenységre szánni, és még most tanulom azt a nyelvezetet, amely rendszerezi a különböző ideológiák téziseit. Nem ismerek minden tudományos, filozófiai és teológiai eredményt, mégis válaszaim tapasztalt és elismert tudósok következtetésein alapszanak. Még csak az utóbbi hónapokban kezdtem megismerkedni a Szekptikus Társaságok komoly munkájával, ami az áltudományok és megtévesztések feltárását illeti. 

A tudománynak nincs mindenre válasza, elismeri, hogy vannak hézagok a világ megismerését feltáró kutatásaikban, és azt is elismerni ha tévedett, és kész változtatni alapfeltételezésein. Az ismeretlenről nem állitja, hogy Isten van ott, hanem azt mondja, van még mit kutatni. 


János alapkérdései:

1. Hol vagyunk: azaz milyen termeszetu es eredetu vilagban elunk?

Válasz: tudományosan, világunk eredete az ősrobbanásig vezethető vissza, amelyről itt irtam: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/04/26/a_hiany_istenerol

2. Mi/Ki az ember: azaz milyen az emberiseg alapveto termeszete?

Válasz: Az ember az evoluciós fejlődés során alakult ki a természetes kiválasztódás következményeként, amelyről itt irtam: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/03/29/mi_magyarok_ertjuk_a_6_1_aranyt

3. Mi romlott el a vilagunkban: azaz miert van a jelenlegi felfordulas korulottunk?

Válasz: Egy kicsit értelmezhetetlen a kérdés, próbálom az összefügggést meglátni. A természetes szelekció velejárója a folyamatos kiigazitás. Gondolom, hogy itt a az emberi gonoszságra vonatkozik a kérdés. Javaslom Dawkins, Az önző gén cimü könyvét kiindulásnak. A jelenlegi felfordulás hasonlit különböző történelmi korok hullámzó felfordulásához. Az a jó, hogy az evolóció tartalmaz korrigáló mechanizmusokat. 

4. Mi a megoldas: azaz mit tehetunk a teljes helyreallitas es a leghosszabbtavu megoldas erdekeben?

Válasz: önzetlenség gyakorlása, felelősségtelejs gazdálkodás, természeti kincsek megőrzése, mitoszok leleplezése, stb.

Erre a 10 kerdesre adott valaszok kizarolag az ember - szerintem - virtualis valosagabol fakadhatnak es csak egzakt valaszok fogalmazhatok meg, melyek merhetoek: igy sem az erzelem, sem a pszichologia, sem az erkolcs, sem a hit oldalarol nem kozelithetok meg, a masodik kerdescsoportra csak Isten valosaganak eszkozeit lehet hasznalni.” - ezzel nem tudok azonosulni. Az első felét elfogadom, de a második részt nem tudom értelmezni. Milyen jelentése van annak a kifejezésnek, hogy „Isten valósága” - ilyet nem ismerek. Erről irtam itt: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/05/26/honnan_tudhatom_hogy_igazam_van 

A teljes parbeszedet az alazatos nyitottsag, kolcsonos tisztelet es az egymas meggyozodesenek es vilagnezetenek, ami magaba foglalja Istent, is a felek kolcsonos respektalasa kell jellemezze.” - ezt elfogadom, de azt gyanitom, hogy másképp értelmezem, hiszen abban az esetben, amikor valaminek az igaz voltát kutatjuk, akkor a személyes meggyőződésnek nincs jelentősége. (Lásd: az előbbi cikkem)

Ime a válaszom János kérdéseire:

1. Mi a tudomanyos bizonyitek arra, hogy Isten nem letezik, azaz csupan az emberi kepzelet szulemenye, azaz letezik-e tudomanyos bizonyitek a fizika torvenyeinek, a rendezettseg es tervezes hianyara az elovilagban es az Univerzumban?

Válasz: A kérdés értelmezhetetlen: a tudománynak nincs olyan feltételezése, hogy Istennek léteznie kell, ennél fogva nem kutatja nem létezését, ahogyan azt sem próbálja bizonyitani, hogy a fogtűndérek nem léteznek. A keresztények állitják, és nekik kell tudományos bizonyitékot hozni Isten létezésére. Kérdésed első részéből nem következik a második. Elég sok bizonyiték létezik a világban levő rendezettlenségre és rendezettségre is - egyik sem feltételezi vagy igazolja Isten létezését. A részecskék önszerveződésének az elve sokat megmagyaráz a rendezettsség terén, valamint a természetes szelekció folytán bekövetkezett érthetetlen elemek jelenléte beszédes képet mutat a rendezetlenségről.

2. Letezik-e magyarazat arra, hogy az evolucio meg mindig egy elmelet es nem bizonyitott teny a 21. Szazadban, es nincs valasza arra a kerdesre, hogy ki dontotte el, hogy emberi lenyek lettunk es nem novenyek, vagy allatok?

Válasz: Az emberi történelem egyik legnagyobb természettudományos felfedezése az evolúcióelmélet megalkotása volt, több mint 150 éve, amely kiállta az idő próbáját a kiigazitások ellenére is. Bizonyitékok tömkelege igazolja - a tudományos társadalom tényként fogadja el. Itt nem a kezdetleges darwinizmusról beszélek, hanem egy sokkal pontosabb magyarázatokkal biró modern evolúcióról. Ez a téma elég nagy terjedelmű, ezért külön tanulmányt készitek belőle. Szeretném tisztázni a pro és kontra érveket, az erősségeit és gyengeségeit. Senkinek sem kellett eldöntenie, hogy emberek legyünk - a természetes szelekció elvégezte munkáját. 

3. Mi az oka annak, hogy a tudosok az elet kialakulasaval es letezesevel kapcsolatos bizonyitekok tomkeleget egymastol teljesen elteroen, mas es mas elmeletek szerint ertelmezik, es bolcsen hallgatnak elmeletuk bizonytalan elemeirol - hacsak nem a jelenlegi osztondij palyazati rendszer korruptsaga es a kutatasi szponzori penzek megszerzese erdekeben teszik ezt, igy a tudomany megbizhatatlan es eredmenyei erosen penztol, anyagi elonyoktol befolyasoltak? (ugyanis a tudomanyos kutatasokra kiirt palyazatok elbiralasa ezen a szakteruleten erosen evolucionista hatas alatt all)

Válasz: minél több megközelités, annál jobb, hiszen a kutatások érvényességét igazolja, ha sikerül összeilleszteni az eredményeket.  Nagyon sok kérdésben különböző tudományágak ugyanarra a következtetésre jutnak, mint pl az Univerzum korának kérdése. Az internet nyitott információáramlása ma már lehetővé teszi, hogy összevessünk állitásokat és letisztázzuk. A valódi tudománynak nem érdeke megmásitani és elrejteni felfedezéseit, bár nem lehet kikerülni az emberi érdekszövetségeket. Köszönet a szkeptikus társaságoknak, akiknek célja, hogy minden alantas érdek nélkül feltárják a valóságot. Ismereteim szerint minden tudományágban és vallásos szervezetben vannak olyan  emberek, akik személyes érdekből vezérelve megtévesztenek másokat, - nem mellékesen megjegyzem, hogy ezt teszik az USA-ban a kreacionisták is, óriási lobbi tevékenységet folytatnak és próbálják elfedni a tudományos bizonyitékokat. Ennek ellenére, úgy látom, hogy aki tiszta képet szeretne kapni, megtalálhatja azokat a forrásokat, amelyek valódi tudományról szólnak.

Az arányokról irtam itt: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/03/29/mi_magyarok_ertjuk_a_6_1_aranyt

4. Ha a tudomany nem az ember Istenkepusegenek bizonyiteka, akkor mivel bizonyithato tudomanyosan, hogy az evolucio szerinti “legkifejltebb allatnak” - az embernek - erkolcsi dontesre valo kepessege van es felelossegerzete a tetteiert, azaz mivel bizonyithato, hogy az ember kevesebb, mint Isten kepere es hasonlatossagara teremtett ember?

Válasz: Az erkölcsi érzéknek semmi köze Istenhez, de az evolúciós fejlődés egyértelmű velejárója. A tudomány nagyszerűen levezeti ezt a kérdést. Az „istenképűséget” tudományos összefüggésben nem is lehet értelmezni. Melyik Isten képére gondolsz pontosan: az ábrahámira, vagy a mózesire, a pálira vagy a többezer egyháznak valamelyik képzeletbeli Istenkképére?

Erről irtam itt: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/05/03/honnan_tudod_hogy_mi_a_jo_es_mi_a_rossz

5. Hogy viselhetik el a tudosok a vedooltasok es a gyogyszerek mellekhatasainak a halalos aldozati kovetkezmenyeit ugy, hogy nem hoznak erkolcsi, felelos donteseket arrol, hogy a szelesebbkoru es hosszutavu jo erdekeben ezeket az aldozatokat meg kell hozni? (Le kellene-e allitani a gyogyszerkutast es a gyogyszergyartast a mellekhatasok miatt?)

Válasz: ez a kérdés nem tartozik a témához. Még nem kutattam ezt a területet. 

6. Van-e valamilyen tudomanyos magyarazat arra - Jezus elvein kivul - hogy miert vannak jogaik a kisebbsegeknek, a mozgasserulteknek, a hatranyos helyzetueknek, ugyanis az eros elpusztitja a gyenget elv szerint ezek mind halalraitelt emberek kellene legyenek? (a jelenlegi szocialis torvenykezes es humanitarius tettek Jezus peldajanak es tanitasainak kovetkezmenyekent van jelen a tarsadalomban)

Válasz: Ez a kérdés a 4. kérdés árnyalt változata. Nagyon megalapozott tudományos magyarázata van. Melyik Jézusra gondolsz és milyen jézusi elvekre? Az evangéliumok által bemutatott Jézusra, aki nem létezett az utóbbi évek archeológiai és történelmi kutatásai alapján, vagy valamilyen történelmi Jézusra, aki próbált egy mitológikus messiási szerepet felvenni magának, mint a korábbi vallások messiásai? Gondolom, hogy azokra az értékekre gondolsz, amelyek az evolúció során kifejlődtek, mint a szeretet, az önzetlenség, az elfogadás és együttérzés. Bármilyen Jézus előtt, az emberiség történelmének hajnalán ezek az elvek már működtek, pedig akkor még csak a napot, az esőt és a vihar isteneit imádták. Jézus történetiségéről irtam itt: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/04/20/jezus_a_hos

7. Mi a tudomanyos magyarazat arra, hogy Jezus elvei nelkul nem beszelhetnenk ipari tarsadalomrol, joletirol sem, (lasd a Reformacio iparaosodast elindito hatasat, es Jezus meghirdetett elveinek hatasat az emberiseg torteneteben) csak brutalitasrol es kozepszerusegrol, vagy alacsonysorsusagrol, azaz miert van az, hogy az ember a sajat rendszeretol es elveinel magasabbrendu elvrendszerbol tud csak ertekeket meriteni?

Válasz: Ez is a 6. kérdés egyik árnyalata. Az iparosodás a reformáció előtt elkezdődött. Itt arra gondolgsz, hogy egy megtévesztő és megfélemlitő középkori egyház ellen fellázadtak az emberek és próbáltak maguknak egy modernebb istent elfogadni? Az ember értékrendjének több forrása van, mint pl. evolúciós fejldés, kultúrális konvenciók, ismeret, értelmi fejlődés, stb. Primitiv törzsek kutatásával foglalkozó tudósok igazolják, hogy vallásos beállitódástól függetlenül az embereknek vannak önmagukon túlmutató értékeik. Ajánlom Robert Wright Isten evolúciója cimű könyvét további magyarázatokra. 

8. Mi az egzakt tudomanyos magyarazat arra, hogy a haldoklok es a halalhoz kozel levo tudatos allapotban levo emberekre nem a materialis vilag, hanem egy transzcendens valosag elemeit, az orokkevalosag dolgait kereso magatartas jellemzo, es megbekelest keresnek a kornyezetukkel es onmagukkal? Mit mondana egy Istenhit nelkuli ember a gyerekeinek az emberi elet hosszutavu kilatasarol?

Válasz: az evolúciós fejlődés „Hogyan hiszünk” kérdésköre magyarázza ezt a vonatkozást. Részletezés nélkül néhány kulcsfogalom: kultúrális beidegződés, vallásos örökség, túlélési ösztön, lustaság, önmarcangolás, erkölcsi érzék és hiedelmek. A lányomat semmiképpen sem áltatnám egy túlvilági élettel. Sokkal értelmesebbnek tartom azt a megközelitést, hogy ez az élet, ameddig meghalunk. Ezt kell tartalmasan kihasználni, nem pedig várni vágyaink túlvilági beteljesülését. Semmi tudományos bizonyitékról nem tudok, ami a földi életen túli életet illeti. A feltámadás fogalma ugyanolyan képzeletbeli ábránd mind a lélekvándorlás vagy a tündérek világa. Javaslom Michael Shermen Hogyan hiszünk cimű könyvét a további magyarázatra.


9. Tudomanyosan kimutathato-e, hogy a sok milliard ember kozott letezik-e vallas es vilagnezet nelkuli ember, olyan, aki tud imadat nelkul letezni/meglenni?

Válasz: Az evolúgiós fejlődésnek része a hit kialakulása, amely valamikor az emberi történelem kezdetén hasznos volt a túléléshez. A tudomány egyre több istenképet rombolt le az ember fejében, kezdve a természeti jelenségek isteneitől az egyistenhit kialakulásáig, valamint a mai napig élő keresztény mitológikus képzetekig. Eközben a tudomány elég eszközt adott az ember számára, hogy önmagát és környezetét jól megismerhesse, valamint a társadalom kultúrális berendezkedése is sokat fejlődött ahhoz, hogy félretegye az istenkép mankóját a teljes értékű élethez. Erről irtam itt: http://istennelrandiztam.blog.hu/2015/03/05/oke_vagy

Nagyon sok embert ismerek, aki boldog és beteljesitő életet él mindenféle imádat nélkül. A világon egyre nagyobb azoknak a tábora, akik felismerik a vallások megtévesztő tanitásait és egészséges világnézetet alakitanak ki önmaguk számára. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a babonaság és vallásos megvezetés még mindig az emberiség többségét súlyja.


10. Milyen korulmenyekre, vagy milyen jellegu bizonyitekra van szukseg arra, hogy az ember adjon egy eselyt az addig nem letezonek hitt Istennek?

Válasz: A nem létezésben nem kell hinni, egy láthatatlan és felfoghatatlan idea létezésében igen, főleg ha az emberiség tudományos fejlődésével arányosan alakuló mitológikus személyről van szó. Ahogy a természettudósok szokták mondani: egyetlen bizonyitékra lenne szükség, amely kiállja a tudományosság próbáját.


Konklúzió:
A tudománynak nem célja Isten nem létezését igazolni, hiszen nem is állitja létezését. Az utóbbi évtizedek kutatásai azonban elég bizonyitékot szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az emberek fejében megfogalmazódó isten a történelem során evolúciós fejlődésen ment keresztül. Ahogy az ember egyre jobban megértette a világ működését, úgy alakult az istene, amit saját fennmaradása érdekébe formált. Az erkölcsösség a fejlődés következménye, amelyet főleg a társas élet túlélési szabályai határoztak meg. A jóság, a szeretet, az egüttérzés olyan értékek, amelyek vallássoságtól függetlenül jelen vannak. A emberek fejlében elképzelt Istenek nem léteznek a valóságban, ahogy az evangéliumok által bemutatott Jézus sem létezett, ennél fogva a kereszténység eszméi megtévesztik az embereket. Hasonló módon más vallások mitológikus alakjainak éltetése negativ hatással van az emberiségre. Mindenesetre reménykeltő, hogy az internet által kinált információáramlás és a szkeptikus társaságok munkája leleplezik és átlátszóvá teszik a valódi tudomány és az áltudomány közötti külöbséget. Ma sokkal könnyebb kideriteni, leleplezni a megtévesztéseket és tudatositani az emberekben a valóság igazságát.

 

János, most a te válaszod következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://istennelrandiztam.blog.hu/api/trackback/id/tr767495486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ősz Csaba 2015.06.07. 16:20:39

Kovács Biró János válaszai:
Osz-Puspoki Csabaval tovabb folytatjuk a parbeszedet barati tisztelettel. Csaba 10 kerdest tett fel a blogjan, es ezekre igyekeztem valaszolni. Termeszetesen az elo parbeszed lenne a legmegfelelobb mod ezeknek a kerdeseknek a megbeszeleseben. Mivel a tavolsag es az elfoglaltsag akadalyoz ebben bennunket, igy marad az iras. A valaszok egyenkent nem lehettek tobbek 99 szonal. Igy egy suritett valaszt igyekeztem irni. Nem szorongatom a bolcsek kovet, csak Isten kepes mindent tokeletesen megvalaszolni. Minden hozzaszolot arra kerek, hogy szemelyeskedest kerulve a temahoz szoljon. Minden szemelyes megjegyzest szemelyes uzenetben kuldjunk egymasnak, ezzel is kifejezve egymas iranti tiszteletunket. 
OPC = Osz-Puspoki Csaba, KBJ = Kovacs-Biro Janos
OPC: 1. Mivel bizonyítható, hogy Isten több lenne az emberi képzelet szüleményénél?
KBJ: Richard Dawkins irja: “a tudomanynak nincs modja arra, hogy egy felsobbrendu leny letezeset cafolja” (A Devil’s Chaplain 149.old), igy a bizonyitekokat a tudomanyos kereteken kivul is kell keresni. A tudomany kozvetlenul sem nem cafolja, sem nem bizonyitja Isten letezeset, mivel a termeszetbol vett magyarazatokkal szolgal. Ha valami elkezd letezni, annak oka van. Az Univerzum elkezdett letezni, tehat az Univerzum letezesenek oka van. Ha letrejott, akkor Valakinek letre kellett hoznia: A Teremtonek. Roma 1:20 “Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az Ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétôl fogva az Ő alkotásaiból megértetvén megláttatik.” Ha tukorbe nezunk meglatjuk.
OPC: 2. Létezik olyan tudományos bizonyíték a teremtés igazolására, amit nem cáfoltak meg többszörösen is természettudósok bizonyítékok tömegével?
KBJ: Az Istenkepu ember Isten teremtoi szeretetenek egyik legcafolhatatlanabb bizonyiteka: erkolcsi es erzo leny, gondolkodni, merlegelni, donteni es felelosen cselekedni kepes. 
Tovabbi fontos cafolhatatlan produktumai a teremtesnek: 
- az ido: Isten orokkevalo, megis dimenziot szolgaltat a megtapasztalasnak es az emlekezesnek
- a tervezettseg, a rendezettseg es az esztetikai szepseg, melyek a teremtes osszhangjabol fakadnak
- leegyszerusithetetlen bonyolult szerkezetek
- a termeszet torvenyei – egyetemesek, abszolut torvenyek, orokervenyuek, atfogoak
- a foldrol valo gondoskodas es a munka elve – a Teremto gondoskodik, dolgozik/az ember is
- a Szombat elve (6 napi munka/1 nap munkaszunet)
- a gyumolcsozes, a megelegedettseg, az ember korlatainak elve
OPC: 3. Mi az oka, ha nem személyes érdekek, hogy a teológusok és a vallásos hivatalnokok többsége nem képes becsületesen feltárni az istenhit mitologikus vonásait - nem beszélve a "kinyilatkoztatás" (Biblia) ellentmondásos elemeiről és kétes eredetéről?
KBJ: Valoban elofordul, hogy teologusok, lelkeszek, hivok nem tudunk kulonbseget tenni elvek es alkalmazasok kozott. Ehhez nem fuzodik egyeni erdek, csupan azt bizonyitja, hogy emberek vagyunk, uton Isten orszaga fele. Isten uzenetenek rogzitese, terjesztese es megelese nemhogy szemelyes erdekekhez kotodne, inkabb azok eletenek kockaztatasaval jart, akik korszakokon at ezt tettek. Isten kijelenti onmagat es elveit az Altala teremtett termeszeten keresztul, az Irott uzeneten keresztul, embereken keresztul es a lelkiismereten keresztul. Isten az adott kor emberenek a szintjen kommunikal. Neha korszakokon ativelo szimbolumokat hasznal. A megoldast mindig erthetoen kozli. Pl. Róma 10:13 Mert mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.
OPC: 4. Ha a Biblia nem az ember istenképének evolúciójáról szól, akkor hogyan magyarázható az Ó-szövetségi Isten öldöklése az evangéliumi szerető Istennel?
KBJ: A kinyilatkoztatasbol kibontakozo Istenkep az adott korban elo ember nyelven es szintjen ertheto. Nem az Istenkep fejlodik, hanem a kijelentes progressziv, mindig erthetoen alkalmazhato az adott korban. Ahogyan a technikat hasznalo ember alig erti (sokszor lenezi) a manualis vilagot, ugy evezredek tavlatabol mai szempontok szerint vizsgalva nehezebben ertjuk Istent, aki megengedte emberek halalat. A halal a gonosz es a bun valasztasanak kovetkezmenye ma is. Istennek joga van barmikor iteletet vegrehajtani, hogy ezzel tobb eselyt adjon az emberisegnek az orok eletre. Isten szempontjabol azonban nem minden halaleset tragedia – a feltamadas remenysegeben orokke elhet az, aki Istenbe vetett hitben halt meg.

Ősz Csaba 2015.06.07. 16:24:01

Kovács Biró János válasza - folyt.

OPC: 5. Hogyan szenvedheti el egy szerető és mindenható Isten nyomorgó százezrek mindennapi éhezését?
KBJ: A szenvedesben Isten vallalja a nehezet Jezus altal. Krisztusban Isten szenvedett. Az ember szenvedeseben is Isten szenved. A szenvedes nem Isten szeretetlensegenek, hanem az emberiseg onfejusegenek es a gonosz valasztasanak a kovetkezmenye. Isten megengedi a szenvedest a gonoszsag kiteljesedesevel egyutt, hogy az egesz Vilagegyetem elott lathato legyen a kulonbseg Isten elvei es a Satan elvei kovetese kozott. “Amikor mindenünk megvan, a hit azt mondja, hogy Isten jobb ennél, és amikor mindent elveszítünk, akkor a hit mondja, hogy Isten jobb annál is.” (John Piper) A foldi let soran a szenvedes idoleges. Istennek orok megoldasa van. Lasd! Jel 21:3-4.
OPC: 6. Emberi kitaláción kívül, milyen más oka lehet annak, hogy az evangéliumok kivételével, a Jézus korabeli történetírók nem beszélnek Jézusról, szűztől való fogantatásáról, csodáiról és feltámadásáról?
KBJ: A Jezus korabeli – nem elfogulatlan, inkabb propagandajellegu - tortenetiras elsosorban a kronika es az ujsagiras egyfajta kevereke, ami szemtanuk beszamolojan alapult, es szinte azonnal lejegyzesre kerult. Jezus a Romai Birodalom egyik leigazott teruleten szuletett. Az a teny, hogy a tortenetirok foglalkoznak Jezus eletevel azt igazolja onmagaban, hogy fontos tenyezokent kezeltek. Sajnos a korabeli tortenetirok nem vettek figyelembe Jezus eletenek szemtanuit, hogy a birodalom propaganda celjainak megfeleloen Jezus istensegenek bizonyitekait es elveinek ervenyesseget tompitsak. Javaslom Richard Bauckham: Jesus and the Eyewitnesses muvet olvasasra. Alljon itt a szemtanuk cafolhatatlan beszamoloja 2 Peter 1:16 es 1 Janos 1:1 alapjan. 
(Ide masolom: 2 Peter 1:16 Mert nem mesterkélt meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és eljövetelét; hanem mint a kik szemlélôi voltunk az ô nagyságának. 
1 Jan 1:1 A mi kezdettôl fogva vala, a mit hallottunk, a mit szemeinkkel láttunk, a mit szemléltünk, és kezeinkkel illettünk, az életnek ígéjérôl.)
OPC: 7. Milyen értelmes magyarázat létezik arra, hogy Isten elfogadta emberi önmaga halálát saját maga kiengeszteléséért?
KBJ: Ez a kerdes egy torz Istenkepbol fakad. Isten es ember kozott ket kapcsolati szal van: 1. az Istent az emberrel koti ossze, es 2. az ember viszonyat femjelzi Istennel. A bun tonkreteszi a masodik szalat. Az elsot nem tudja. Istennek nincs szuksege onmagat kiegengesztelni, mert O nem szakitotta meg a kapcsolatot. A megszakadt kapcsolat ujrafelvetelehez, a bekelteteshez, Isten Onmagat aldozza fel Fiaban, Krisztusban. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne veszszen, hanem örök élete legyen. (Jan 3:16) Semmit nem tehetunk azert, hogy Isten jobban szeressen ennel, vagy kevesbbe.
OPC: 8. A több ezer keresztény hit és a több ezer más vallás istenképe milyen képet mutat az önmagát “egyértelműen kifejező” Istenről? Lehetséges, hogy a vallásnak kevés köze van ahhoz, hogy mi az igazság és inkább attól függ, hogy milyen földrészen születtem?
KBJ: Istennek nincsenek mostoha gyermekei: legyen hivo, vagy tagado, barhol eljenek, Isten sajatjanak tekinti oket. Isten szemelyesen mindenkihez szol, megismerteti Onmagat az emberekkel. Job 33:14 -16 “Hiszen szól az Isten egyszer vagy kétszer is, de nem ügyelnek rá! Álomban, éjjeli látomásban, mikor mély álom száll az emberre…”. Gondoskodott arrol, hogy az ember vallas nelkul is Isten-tudatra ebredjen. Pred 3:11 “Szépen megalkotott mindent a maga idejében, az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta.” A vallas, mint ideologia nem feltetlenul az Isten igazsaganak a kepviselete. Olyan ez, mint a matematikai feladatokra adott valaszok: egyik valasz kozelebb, masik tavolabb all az igazsaghoz.
OPC: 9. Kinek az imáját hallgatja meg Isten? Ha minden az ő akarata szerint történik, akkor mi értelme van az imának? Ha az imádság Istent nem érinti, csak az embernek jó érzés, ezt miért nem ismerik el a keresztények?
KBJ: Isten mindenkinek az imajat hallja, es meg is valaszolja neha igennel, neha nemmel, neha varakozassal, neha azzal, hogy valtoztasson az imadkozo a keresen. Dr John Dybdahl professzorbaratom ima-inkubatorokat hozott letre hitetlenek szamara. Az egyetemi kurzus praktikuma az volt, hogy probaljak ki letezik-e Isten. Minden esetben valasz erkezett az imakra. Isten mindenhato, megsem avatkozik eroszakkal az eletunkbe. Satan azzal vadolja Istent, hogy onkenyesen cselekszik. Imadsaggal segitseget kerunk Istentol, es engedelyt adunk Neki a cselekvesre. Az ima nem Istent valtoztatja meg, hanem letrehozza a kapcsolatot a Mindenhatoval. Mat 7:7 Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
P.S. (tudomanyos esettanulmanyok az imarol – Philip Yancey: Prayer konyveben)

Ősz Csaba 2015.06.07. 16:27:25

Kovács-Biró János válasza - folyt.

OPC: 10. Mi változtatná meg a keresztény ember gondolkodását Isten létezésével kapcsolatban? Milyen bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a keresztények beismerjék: Isten csak a képzelet szüleménye?
KBJ: A hivo ember megtapasztalja Istent. Vele el. Furcsanak talalja azt, hogy erofeszitesek tortennek arra, hogy Isten letezeset cafoljak. Csak annak a letezeset kell cafolni, akinek a letezeset tapasztaltak. A keresztenyek nem bizonyitekot keresnek, hiszen lepten nyomon Isten valosagossagaval talalkoznak. Itt kapcsolatrol van szo, annak elismereserol, hogy mindenben fuggunk Istentol. Ennek a kerdesnek a megvalaszolasat rabizhatjuk a vegelszamolas idejere. Ha ott kiderul, hogy nincs Isten, akkor nem veszitettunk semmit azzal, hogy az O elvei szerint eltunk. Ha ott az derul ki, hogy megis VAN, akkor mindent megnyertunk. Az osszes lehetseges elet-opcio kozul az Isten letezese a legbizonyosabb es hihetobb.
süti beállítások módosítása