Istennel randiztam

Istennel randiztam

Tizparancsolat helyett

2015. szeptember 05. - Ősz Csaba

 image_26.jpg

Kevésbé érzek vonzódást a hitéletet helyettesitő ötletek iránt. Nem gondolom, hogy ima helyett meditálni kellene vagy istentisztelet helyett valamilyen más rituálét kellene kitalálni. Néha a kivétel erősiti a szabályt. Nagyon ötletesnek tartom azt az elképzelést, hogy a tizparancsolat helyett a szekuláris ember szem előtt tartson néhány fontos vezérlő elvet.Sőt, életminőségi változás hozhat a személyes értékrend megfogalmazása. De most nem erről szeretnék irni, hanem egy másik tizparancsolatról. Nem a sinai hegyen kőbe vésett alkotásról, hanem inkább egy akár az alpok környékén is megszületendő irányelvekről. Mi lenne ha az emberiség nemcsak az óriáit cserélné le svájcira, hanem svájci minőségű elvek szerint is élne? 

Nem is olyan régen kiválasztották a tízparancsolat szekuláris alternativáját a „Gondold újra!” (Rethink) verseny több ezer pályázata közül. A 10.000 dolláros díjat a zsűri döntése alapján tíz versenyző közt osztották szét. (New York 2014. december 19. - www.atheistmindhumanistheart.com/winners ) A verseny célja az volt, hogy vitát nyisson az élet értelméről az egyre inkább terjedő szekláris világban.

Több, mint 2800 pályázatot adtak be, 18 különböző országból, többek közt az Amerikai Egyesült Államokból, és több, mint 6000 szavazatot adott le a közönség a kedvenceire. - mondta a díj két alapítója, Lex Bayer és John Figdor. Könyvük, az „Ateista elme, humanista szív” (Atheist Mind, Humanist Heart, Rowman & Littlefield) útmutatást ad az olvasóknak, hogyan hozzák létre és hogyan teszteljék az ésszerű, etikus és boldog élet alapelveit, Isten nélkül.

“Gyakori tévhit, hogy a hitetleneknek nincsenek erős etikai értékeik. A több ezer pályázatot olvasva nyilvánvaló, hogy ez nem így van.” - mondta Figdor, a Harvard egyetem humanista káplánja. “Az elsöprő pozitivizmus és a hagyományos értékekkel való átfedés megmutatja, hogy függetlenül attól, honnan származol, vagy milyen vallási hagyományokkal rendelkezel - vagy nem rendelkezel -, van néhány dolog, amiben mindannyian egyetértünk, ami fontos és létfontosságú egy gazdag és teljes élethez”.

A „Gondold újra!” díj tíz nyertes hitelve a következő: 

I. Legyen nyitott az elméd, és légy hajlandó megváltoztatni az elképzeléseidet új bizonyíték alapján!

II. Törekedj arra, hogy megértsd azt, ami valószínűleg igaz, ne azt hidd, amit szeretnél, hogy igaz legyen!

III. A tudományos módszer a legmegbízhatóbb eszköze annak, hogy megismerjük a természeti világot!

IV. Minden embernek joga van, hogy rendelkezzen a saját teste felett!

V. Isten nem szükséges ahhoz, hogy jó ember légy, vagy hogy teljes és értelmes életet élj!

VI. Légy tudatában minden cselekedeted következményeinek, és ismerd el a felelősséget értük!

VII. Bánj úgy másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy bánjanak veled és ahogy ésszerűen elvárható, hogy mások szeretnék, hogy bánj velük! Gondolkodj az ő szemszögükből!

VIII. Felelősségünk másokra gondolni, beleértve a következő nemzedékeket is!

IX. Nincs egyetlen helyes módja annak, hogyan élj!

X. Hagyd itt a világot jobb helyként, mint ahogy találtad!


Visszaemlékszem keresztény koromra, amikor Isten kézirásának tekintettem a sinai hegyen keletkezett kötáblákat - amelyre nincs megbizható bizonyiték. Rengeteg magyarázatot és értelmezést hallottam róla, amely próbálta a mai ember nyelvére leforditani és értelmezni kisebb vagy nagyobb sikerrel. Ha a világ jelenlegi helyzetére gondolok, akkor azt látom, nagyon kevesek életét határozza meg. Mondhatni, óriási hiányosságok vannak Isten kifejezőképességében, természetesen ha létezne. Most azt gondolom, hogy a fenti tiz alapelv jóval értelmesebb és követendőbb minden vallásos bölcseletnél. Jobb lenne a világ, ha az emberek lecserélnék a vallásos ideológiákat ezekre az értékekre.

A nagy kérdés: svájci vagy sinai?

 

Forrás:

http://www.marketwired.com/press-release/secular-ten-commandments-chosen-from-thousands-submitted-crowdsourced-rethink-prize-1978605.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://istennelrandiztam.blog.hu/api/trackback/id/tr907762866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.09.06. 18:46:43

ez is hülyeség:

"IX. Nincs egyetlen helyes módja annak, hogyan élj!

X. Hagyd itt a világot jobb helyként, mint ahogy találtad!"

ez a kettő ellent mond egymásnak. ha nincs helyes elv arra, hogy hogyan éljek, akkor mit akarják rám erőltetni, hogy hogyan éljek?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.09.06. 18:47:21

azért szánalom, hogy verseny, meg minden aztán csak ennyi jött ki belőle

Ősz Csaba 2015.09.06. 23:01:40

Nem látok semmi ellentmondást a két értékrendben - szerintem érdemesebb lenne egy kicsit szélesebb szemszögből értelmezni.
Lehet, hogy jobbat is tudsz alkotni? Kiváncsi lennék rá
süti beállítások módosítása