Istennel randiztam

Istennel randiztam

Mi magyarok értjük a 6:1 arányt

2015. március 29. - Ősz Csaba

image_3.jpg

  A múltban sokszor tényként kezeltem állításokat, főleg ha tekintélyt képviselő emberek állították. Rájöttem, hogy rossz szokás készként fogadni különböző elméleteket. Mióta elkezdtem megkérdőjelezni dolgokat, igen sok csúsztatást és mítoszt fedeztem fel. Új szokást alakítottam ki: utána járok a dolgoknak. Ennél fogva, itt nem fogom részletességgel alátámasztani, hogy mi alapján fogadok el vagy vetek el bizonyos elméleteket. A célom, hogy felkeltsem az érdeklődést a kutatásra másokban is.

 Az evolúció nemcsak egy elmélet

20 évvel ezelőtt a teológián egy USA-ból jött geológus tanár úgy mutatta be, hogy az evolúció és a teremtés elméletei kéz a kézben járnak, mindkettőnek vannak bizonyítékai és kihívásai. Őszinteségét nem is vonom kétségbe, de azóta sokat fejlődött a tudomány. Ma már egészen másképp látom, közelebbről vizsgálva az arányokat, más eredmény születik. Ahhoz a nevezetes 6:1-es foci győzelemhez tudnám hasonlítani az evolúció - teremtés feletti győzelmét. 

 Az evolúció - a fajok változása és közös ősből történő leszármazása ma már tény. Ezt fosszíliák, anatómiai, fejlődésbiológiai, genetikai és egyéb megfigyelések lehengerlő mennyisége bizonyítja. Az evolúcióelmélet az evolúció tényanyagát és mechanizmusát, a természetes szelekciót kapcsolja össze egységes tudományos elméletté. A tudományban az elmélet egy olyan magyarázat, amely koherens módon világít meg megfigyelések, események - azaz tények - halmazát, összefüggéseit. Az evolúció mechanizmusáról szóló elméletet az utóbbi 10 évben nagyon sok új felfedezéssel is alátámasztották. Néhány kifejezésre érdemes rákeresni angol nyelven: pillangó szupergén, az ember és a csimpánz közös őse, denevér kőzetek, Tiktaalik hal, óriás amőba, Neandervölgyi genom, Ardi a legősibb rokon vagy a "hulladék DNS".

 Inkább természetes kiválasztás, mint Intelligens tervezés

A természetes kiválasztódás egy folyamat, amelynek során a populáció jobban alkalmazkodó egyedei több utódot hagynak hátra, így előnyös tulajdonságaik fokozatosan elterjednek. Ez azzal a látványos következménnyel jár, hogy a fajok egyre tökéletesebben alkalmazkodnak az adott környezeti feltételekhez a nélkül, hogy bármiféle előzetes terv, vagy cél rendelkezésre állna. Ahhoz, hogy a természetes kiválasztódás működhessen, a következő feltételeknek kell teljesülniük: (1) az egyedek szaporodásra képesek legyenek; (2) tulajdonságaikat át tudját örökíteni utódaiknak; (3) kis százalékban azért hibák lehessenek az öröklésben (ez termeli a szükséges változékonyságot a szelekcióhoz); (4)a szaporodási siker függjön a tulajdonságoktól.

 Darwin még nem volt tisztában azzal, hogy a második és harmadik feltétel hogyan teljesül - ezért is volt zseniális a megérzése -, de ma már tudjuk, hogy a DNS hogyan tárolja az információt, milyen pontosan másolódik a szaporodás során, és hogy hogyan jöhetnek létre mutáció révén változatok. Azzal, hogy a genetika magyarázatot adott a Darwin által még csak feltételezett mechanizmusokra, hatalmas mértékben nőtt az elmélet elfogadottsága.

 A természetes szelekció folyamatában az a fantasztikus, hogy miközben a változatok véletlen mutációk révén jönnek létre, a kiválasztódás miatt úgy tűnik, mintha a fajok szándékosan alakítanának ki bizonyos tulajdonságokat a generációk alatt. Kétszáz évvel ezelőtt William Paley teológus Isten, mint tervező bizonyítékát vélte megtalálni az emberi szem tökéletességében, szinte nyilvánvaló tervezettségében, célszerűségében. A Darwin által leírt természetes szelekció mechanizmusa azonban képes ilyen összetett szervek létrehozására minden terv és célszerűség nélkül, pusztán az apró változások sikerességen alapuló továbböröklődése és felhalmozódása útján. Paley érvelése újra és újra megjelenik a teremtéshívők repertoárjában, legújabban intelligens tervezettség (intelligent design) és egyszerűsíthetetlen komplexitás (irreducible complexity) elnevezések alatt. Az úton útfélen felhozott példák (emberi szem, baktérium ostora, véralvadás folyamata stb.) azonban mind magyarázhatók a természetes kiválasztódás segítségével anélkül, hogy fel kellene tételeznünk egy intelligens tervező befolyását. Jól mutatja a természetes szelekció tervszerűtlenségét az egyébként tényleg csodálatraméltó eredmények számos nyilvánvaló hibája. Ezek előzetes tervezés esetén bizonyosan kiküszöbölhetőek lettek volna. Érdemes utána nézni, hogy milyen értelmetlenségekkel találkozunk a természetes kiválasztás következtében.

 Elgondolkodtató történet

Az Egyesült Államokban a keresztény közösségek sokszor jóval dogmatikusabbak az evolúcióelmélet tekintetében, mint az európai egyházak. Több csoportjuk szó szerint értelmezve a Bibliát elutasítja az evolúcióbiológia, a geológia, kozmológia legtöbb elméletét és a Világ 6-8000 évvel ezelőtti teremtését hirdeti. Ezzel kapcsolatos az a 20 éve folyó küzdelem, amivel az evolúció oktatását szeretnék megszüntetni az állami iskolákban, de legalábbis mellette egyenlő súllyal a teremtéstant is taníttatni. Ez időszak alatt számos pert veszítettek el a teremtéshívők az USA-ban. A kudarcok hatására az utóbbi időben stratégiát váltottak és teremtéstan helyett intelligens tervezettségről beszélnek, amely elképzelést mint tudományos elméletet igyekeznek feltüntetni az evolúcióelmélettel szemben.

 2004 elején a doveri (Pennsylvania, USA) iskolaszék néhány tagja kétségét fejezte ki az iskolai (állami) evolúcióoktatással kapcsolatban. A teremtéshívők bástyájának számító Discovery Institute tanácsára 6-3 arányban elfogadtak egy határozatot, amelyben a tanárokat kötelezték arra, hogy az evolúcióelméletet kétségbevonó kijelentéseket tegyenek az órán és hogy az intelligens tervezettséget propagáló tankönyvet használjanak. 11 szülő feljelentette az iskolát e miatt. A felperes és alperes oldalon is neves embereket felvonultató perben 2005 végén a G. W. Bush által megválasztott konzervatív beállítottságú John E. Jones főbíró a felperesek javára hozott ítéletet, amelyben kimondta, hogy beigazolódott, miszerint az intelligens tervezettség nem tudományos elmélet, hanem csak a teremtéstan átnevezése és vallásos hit. Ezért ennek nincs helye a biológiaoktatásban. A Kitzmiller kontra Dover per kapcsán hívő és nem hívő tudósok egységesen léptek fel a tudományos köntösbe öltöztetett teremtéstan ellen.

 Sok tudományos bizonyíték szólhat a teremtés mellett, de lehengerlően több az evolúció igazolására. A teremtést igazoló tudósok előfeltételezése, hogy ott van Isten és minden mintázatban kiolvasható ténykedése, teszi hiteltelenné a teremtés elméletét.  Ez az egyik oka annak, hogy Európában nem is tudott gyökeret verni ez a megközelítés tudományos körökben. Hiszen a tudomány egyik nagy érdeme, hogy előfeltételezés nélkül kutatja a természeti törvényszerűségeket.

Az evolúció kérdése csak egy a több tucat tudományos eredménynek, amely sokat elmond az eredetünkről. Igaz, nem ad magyarázatot minden kérdésre, de a keresztény hitet alapjaiban forgatja fel és teszi az illúzió keretei közé, a Biblia pedig mitologikus bölcseletek gyűjteménye lesz. Ha nem hiszed, járj utána. 

A bejegyzés trackback címe:

https://istennelrandiztam.blog.hu/api/trackback/id/tr427315146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása